Is een WA-verzekering hetzelfde als een Aansprakelijkheidsverzekering?

Heel vaak wordt een WA-verzekering verward met een Aansprakelijkheidsverzekering. Dit gebeurd, omdat de verzekeringen niet goed worden gebruikt. Echter bestaat er wel een verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering en een WA-verzekering. Bij de WA-verzekering gaat het alleen over de auto of voertuig, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering niets met een auto te maken heeft. In dit artikel zullen we kijken naar het verschil in Aansprakelijkheidsverzekering en WA-verzekering.

WA-verzekering

De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is een verzekering dat jou beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Hier wordt de schade vergoedt die jij als verzekerde hebt verricht. Dit kan namelijk schade zijn aan auto, huis of persoon. Alleen moet de schade zonder opzet veroorzaakt zijn. Indien het met opzet is, betaal je er zelf voor . Verder is het bij wet verplicht om je auto WA te verzekeren, omdat wanneer er schade wordt verricht bij een ander zijn de kosten vaak hoog waardoor het moeilijk wordt om het te betalen. In zulke gevallen wordt je dus gedekt door deze verzekering Bij een WA-verzekering is het namelijk zo dat jouw eigen schade niet wordt gedekt, hiervoor zal je zelf moeten betalen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een Aansprakelijkheidsverzekering is een verzkering die de verzekerde dekt tegen de schade die hij per ongeluk verricht bij anderen. Hier gaat het dus om materiele en fysieke (lichamelijke) schade. Deze verzekering is bij wet niet verplicht, maar beschikt wel over een aantal voordelen als je hem hebt. Zo wordt je gedekt als je bijvoorbeeld tijdens voetbal iemand onbedoeld ongeluk hebt gegeven of als je buurman zijn auto per ongeluk hebt beschadigd met de fiets. Meestal lopen de kosten bij fysieke schade vaak hoog, waardoor je veel geld gaat moeten neertellen. Maar met een aansprakelijkheidsverzekering wordt deze schade voor je betaald.