Jaguar XJ Coupé importeren uit Duitsland

Een vriend van mij vertelde me dat hij laatst een nieuwe auto heeft aangeschaft. Een mooie wagen van een bekend Duits merk. “Dat zal je flink wat hebben gekost!”… maar dat viel volgens hem wel mee want hij had hem laten importeren uit Duitsland.

Wat zijn nou precies de voor- en nadelen van het importeren van een auto uit het buitenland? De bekendste reden is dat je door het importeren van een auto uit bijvoorbeeld Duitsland goedkoper uit kunt zijn. Het kan natuurlijk ook dat je op zoek bent naar een specifieke auto die je in Nederland niet kunt vinden en via de bekende websites wel in Duitsland hebt gelokaliseerd.

Werkwijze importeren auto
Hoe werkt dat dan precies, het importeren van de auto die je hebt gevonden ergens in Duitsland? Je hebt hiervoor een aantal mogelijkheden. Zo is het mogelijk dat je zelf ter plaatse een proefrit maakt en de auto na aanschaf in Duitsland zelf met een tijdelijk kenteken naar Nederland toerijd. Via internet kunt u een zogenaamd import pakket aanschaffen waarin alle benodigdheden zitten die je nodig hebt om een auto zelf te importeren. Je vind hierin onder andere een set kentekenplaten inclusief tijdelijk kentekenbewijs, een importhandleiding en vooraf ingevulde BPM formulieren. Ook een RDW handleiding, koopcontracten en een checklist zijn handig om bij de hand te hebben.

Het is uiteraard ook mogelijk om gespecialiseerde bedrijven al deze handelingen te laten uitvoeren. Wanneer jij de gewenste auto hebt gevonden in Duitsland kunnen zij contact leggen met de verkoper, de gehele import regelen en soms zelfs de garantie overnemen zodat jij, in het onfortuinlijke geval dat hier aanspraak op gemaakt moet worden, niet helemaal terug hoeft naar Duitsland om dit ter plaatse af te wikkelen.

Nadelen bij importeren
Er kunnen echter ook nadelen zitten aan de import van auto’s uit het buitenland. Hierom is het wijs om je vooraf goed te laten informeren over de eventuele risico’s. Zo is het niet altijd eenvoudig om de historie van de auto te achterhalen en is de afhandeling in het geval van garantie, zoals hiervoor al genoemd, mogelijk door de afstand lastiger dan wanneer je de auto bij de dealer om de hoek hebt gekocht. Wanneer je de auto door een bedrijf laat importeren bestaat de mogelijkheid dat de auto anders blijkt te zijn dan zoals hij in de advertentie werd aangeboden. Een laatste risico zit hem in het feit dat de restwaarde van geïmporteerde auto’s nogal eens beduidend lager kan zijn waardoor je bij een latere doorverkoop onaangenaam verrast wordt.

Goed geïnformeerd
Zoals met alles kent het importeren van een auto dus diverse voor- als ook nadelen maar is het zeker mogelijk om stukken goedkoper uit te zijn dan wanneer je de auto direct hier in Nederland zou kopen. Ook als je op zoek bent naar een zeer specifieke uitvoering bestaat er een grote kans dat je die in Duitsland eerder vind door het grotere aanbod dan in ons eigen land. Onderzoek zeker de mogelijkheden maar wees voorzichtig en laat je goed informeren.